Nezaradené

Galéria BBM pripravuje nový špeciál

Galéria BBM pripravuje nový špeciál „Duálnu súhru obrazov a básní"

Akademickej maliarky Lenky Andráši – Boťanskej

básnika Miroslava Dávida – známeho ako Moddivari a River Salome.

Akademická maliarka Lenka Andrášiová – Boťanská sa narodila v roku 1941 v Békéscsabe, jej rodičia sa z Maďarska presťahovali do Nových Zámkov. Vyštudovala vysokú školu výtvarných umení v Bratislave  na oddelení portrétnej a kompozičnej maľby u prof. Jána Mudrocha, prvého rektora VŠVU. Tvorivé rozpätie autorky predstavuje maľba, kresba a grafika. Inšpiráciu nachádza vo sfére spoločenského a individuálneho života, v prírodných krásach ale aj vo všednosti okolitých vecí. Lenka Andrášiová – Boťanská pracuje so širokou farebnou škálou, uprednostňuje tlmené tóny teplých farieb. Býva a tvorí v Zohore.

Miroslav Dávid narodil sa 1956,  žije a tvorí v Malackách.  Textár a básnik, autor nezávislý na ničom (iba ak na láske). Celý život sa venuje alternatívnej, nezávislej hudbe — tvorivo (texty pre viacero hudobných formácií) aj organizačne (festivaly, hudobno~spoločenské podujatia, koncerty, klubové kultúrne aktivity). Ako sám vyznáva: „Každodenne ako chlieb ju hľadám, sledujem a konzumujem. A zapisujem si do vlastných katalógov. Takmer úchylnosť.” Okrem rôznych civilných povolaní pôsobil ako manažér a dvorný textár formácie AC+, aj ako spolutvorca v iných, najmä nezávislých a inožánrových skupinách ako Reel (20 rokov a 6 albumov), Robom Grigorovom či Einleitungszeit. Pôsobí ako slobodný umelec. V roku 2018 za svoju tvorbu obdržal hneď tri ocenenia:
1."Cena za nežnosť /Price for tenderness" 11th Tais Awards 2018 (za trilógiu zbierok "Rogalo, veľryba a Kristus Pán", "Detox" a "s Malinami nastoknutými na Prstoch")
2. "Mobelova poklona" (za zbierku "Detox")
3. "Diplom PARS ARTEM za 3.miesto v PARS POETRY 2018" (2.kategória - autori s vydanými knihami)